EHETŐ -- Hallgatói, kollégiumi hírek


TEOLÓGIAI ÖSZTÖNDÍJJAL A NAGYVILÁGBAN

A hittudományi egyetem hallgatói sem lehetnek kivételek az alól az elvárás alól, hogy világot látott, nyelvekben jártas emberek legyenek. Mivel gyülekezeti tagjaink is egyre többször külföldön is képzett emberek, ennek szinte természetesnek kell lennie, a testvérgyülekezeti kapcsolatokon keresztül pedig az egész egyház számára fontos és hasznos az ösztöndíjas tapasztalat. A teológiai felkészülés idején azonban még ennél is fontosabb, hogy ki-ki betekinthessen más egyházak tudományos eredményeibe, sokszínű képzési kínálatába.

A hittudományi egyetem hallgatói hagyományosan olyan egyházi ösztöndíjakra pályázhatnak, amelyeket nemzetközi szervezetek biztosítanak – a német Martin-Luther-Bund, a Gustav-Adolf-Werk, a Lutheránus Világszövetség, a Diakonisches Werk, az Egyesült Államokban élő magyarok alapítványa, Bajorországba pedig a két egyház közötti partnerség keretében is el lehet jutni. Ezt egészíti ki két nemzetközi együttműködés: egyrészt az Európai Unió által működtetett Erasmus-program, másrészt a minden földrészt összekötő, nyolctagú hálózat, az INATE. Ezekkel az ösztöndíjakkal évente 10-12 hallgató szerezhet nemzetközi tapasztalatot és tudást. Mindezt talán érdemes kiegészíteni azzal, hogy az egyetem oktatói is kaphatnak támogatást az Erasmus-keretből ahhoz, hogy külföldön oktathassanak, illetve külföldi kollégákat láthassanak vendégül Budapesten.

A kölcsönösség jegyében Németországból és Finn­országból szinte minden tanévben érkezik hozzánk egy-egy ösztöndíjas, akik nemcsak egy rövid tanulmányi élménnyel térnek haza, hanem többnyire a magyar nyelv és evangélikus egyházunk alaposabb megismerésével is.