Hitoktatási Továbbképzési Nap   (online)   

Új időpontja: 2020.10.10.

Bűn és megbocsátás – kapcsolataink megromlása és helyreállítása

Hittanóráinkon sokszor és sokféle formában elhangzanak olyan kifejezések, mint „bűn”, „megbocsátás” és „újrakezdés”. Mit jelentenek egy gyermek és egy fiatal számára ezek a szavak? Mit ért ő alatta, s mit ért meg abból, amit mi szeretnénk átadni neki? Egyáltalán: mit értünk mi ezen kifejezések alatt, s mit is tanítanak ezekről a Biblia könyvei? Teológiai meggyőződéseink hogyan jelennek meg a gyermekről alkotott képünkben és hitoktatási gyakorlatainkban? Hogyan tudunk valóban biblikusak lenni e téren is? A keresztény teológia szerint a bűn egyik legfontosabb jellemzője az, hogy az embernek mind az Istennel, mind a másik emberrel való kapcsolata megromlik. Mit jelent a bűn és megbocsátás értelmezése emberi kapcsolatainkra nézve? Hogyan befolyásolja ez a kommunikációnkat? Hogyan beszélünk ezekről – és más hasonló – alapvető teológiai fogalmakról? Milyen a kommunikációnk, amikor például a bűn és a megbocsátás fogalmán keresztül hirdetjük Isten szeretetét? Ezzel a kettős fókusszal: a bűn és megbocsátás teológiai alapjainak tisztázásával, illetve a kapcsolatiság helyreállításának kérdésével szervezzük a most következő hitoktatói továbbképzési napot.

Program: 

9.00-9.15 Áhítat // Balogné Vincze Katalin

9.15-10.00 „Gyönyörködöm Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egymásik törvényt látok…” // László Virgil 

10.00-10.45 „Hetvenszer hétszer” - bűn és megbocsátás a hittanórán // Seben Glória

10.45.11.00 szünet

11.00-13.00 Műhelymunkák I. 

I/a (max. 20 fő) Erőszakmentes kommunikáció: a szeretet nyelve // Rochlitz Zsuzsa

I/b (max. 50 fő) Szóbeli bántalmazás, nyelvi agresszió keresztény vallási csoportokban // Borbás Gabriella Dóra

13.00-13.40 ebéd

14.00-16.00 Műhelymunkák II.

II/a (max. 20 fő) Erőszakmentes kommunikáció: a szeretet nyelve // Rochlitz Zsuzsa

II/b (max.24 fő) Bűn és megbocsátás a hittanórán //Seben Glória

 

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 30. Jelentkezés:

A jelentkezés elfogadásáról az egyetem válaszlevelet küld! Ha nem érkezne időben válasz, kérjük,küldje újra a levelét, mert előfordulhat, hogy az email nem érkezik célba (spam-be kerül, stb). A jelentkezés csak a megerősített válaszlevéllel érvényes. Jelentkezéskor kérjük megadni a csoportválasztást! (Kérjük, egy csoportot jelöljenek meg az I. és aII. szekcióból is: pl. „I/a és II/b”) A jelentkezéseket a beérkezések sorrendjében tudjuk elfogadni a munkacsoportokban meghatározott létszámig.

 Részletes program itt